متن مورد نظر خود را جستجو کنید
ایمونولوژی
ایمونولوژی

سابقه تشکیل گروه ايمونولوژي پزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران به زمان تأسيس دانشكده پزشكي دانشگاه علوم پزشکی تهران باز مي‌گردد. همزمان با تاسیس دانشکده پزشکی به سبک جدید و به ریاست مرحوم پروفسور اوبرلن، گروه میکروب شناسی، سرم شناسی و انگل شناسی که یکی از ارکان مهم علوم پزشکی بود، تشکیل گردید. ریاست کرسی این گروه جدید التاسیس را مرحوم دکتر حسين سهراب بر عهده داشت. محل این گروه ابتدا در یکی از ساختمان های دانشگاه تهران در خیابان لاله زار و سپس قسمتی از ساختمان گروه فعلی بیوشیمی بود. بعد از احداث ساختمان جدیدی در قسمت شمال شرقی دانشگاه، گروه فوق در آنجا استقراریافت. بعد از مرحوم دکتر سهراب، مرحوم دکتر میردامادی که از آلمان برگشته بود، مسئولیت گروه فوق را بر عهده گرفت. مرحوم میردامادی علاقه زیادی به انجام روش کلمر برای اندازه‌گیری کمپلمان سرم و نیز روش ابداعی خود بنام MCF داشت. از آنجا که تشخیص کیست هیداتیک با مشکلاتی مواجه بود، وی با استفاده از اسکولکس انگل همينولپسیس ناناروش کازونی را برای تشخیص ایمونولوژیک بیماری فوق بکار گرفت. در این دوره دکتر حسین سعادت زاده نیز از استادان فعال در زمینه کمپلمان و تشخیص ایمونولوژیک کیست هیداتیک در گروه بود. دکتر رهبر نیز در همین دوره در زمینه همگلوبینوپاتی ها و ایمونوشیمی فعالیت می کرد که نتیجه تحقیقات او کشف چندین هموگلوبین در سطح جهانی بود.
با برگزاری انتخابات، مدیریت گروه بعد از دکتر میردامادی به عهده آقای دکتر شفا گذاشته شد. نامبرده استادی جدی و منظم بود و چند سالی هدایت گروه را برعهده داشت. پس از او مرحوم دکتر غلامرضا نظری بعنوان مدیر گروه انتخاب و مشغول به کار شد. مرحوم دکتر نظری از روش ایمنوفلورسانس برای تشخیص توکسوپلاسموز استفاده کرد. تست نلسون که با استفاده از سرم بیمار و ترپونم کشت داده شده در بیضه خرگوش انجام می گرفت، در گروه فوق توسط وی راه اندازی شد. بعد از ایشان مرحوم دکتر جواد فیلسوفی مدیریت گروه را بر عهده گرفت. نامبرده پس از طی دوره کوتاه مدتی در فرانسه، مبادرت به تشخیص آلرژی در انسان نمود و بیماران بسیاری داشت. بعد از مرحوم دکتر فیلسوفی، مدیریت گروه بر عهده آقای دکتر خسرو فرهی قرار گرفت. در این زمان بود که بخش بیولوژی کاربردی نیز به گروه میکروبشناسی و ایمونولوژی منضم گردید. پس از نامبرده ضمن انجام انتخابات، گروه میکروبشناسی و سرم شناسی از هم جدا شد و آقای دکتر احمد مسعود مدیر گروه ایمونولوژی گردید. از این تاریخ ایمونولوژی جدید در گروه فوق باهمکاری استادان جدید شروع شد. روشهای تشخیص ایمنی سلولي توسط آقای دكتر مسعود و ایمونوژنتیک توسط آقای دکتر نیک بین، ایمونوشیمی و ایمونولوژی تولید مثل در زمینه سقط های مکرر توسط خانم دکتر میراحمدیان و ایمونوتراپی سرطان توسط آقای دکتر خوانساری جای خود را در این گروه باز کرد. در سال 1375 مدیریت گروه را آقای دکتر محمد حسین نیکنام بر عهده گرفت و متعاقب آن از سال 1376 با برگزاری انتخابات آقای دکتر محمد وجگانی این مدیریت راعهده دار شد. از سال 1386، آقای دکتر بهروز نیک بین مسئولیت مدیریت گروه را بر عهده گرفت و از سال 1390 تا 1398 این مسئولیت را آقای دکتر نیکنام عهده دار شدند. سرانجام، از سال 1399 تا هم اکنون آقای دکتر نوربخش عهده دار مدیریت گروه ایمونولوژی می باشند. 
​گروه ایمونولوژی علاوه بر مسئولیت تدریس واحد ایمونولوژی به دانشجویان دکتری حرفه ای پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی مسئولیت آموزش مقاطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکترای حرفه ای/رزیدنتی را نیز بر عهده دارد. گروه ایمونولوژی از سال 1330 تاکنون متخصص ایمونولوژی تربیت می نماید که ابتدا تحت عنوان «دوره عالی سرم شناسی» و سپس «دوره تخصصي ايمونولوژي» بوده و اکنون با نام «دكتراي تخصصي (PhD) ایمونولوژی» تغییر نام یافته است. سمینارها، بازآموزیها، کنگره‌های داخلی و بین‌المللی از سال 1364 توسط گروه ایمونولوژی در تهران و شهرستانها تشکیل گردیده است.
در طي دوران عمر شصت و چندساله اين گروه با تلاش اساتيد متقدم ومتأخر روش‌هاي مختلف سرولوژي و ايمونولوژي براي اولين ‌بار در كشور راه‌اندازي و تعداد زيادي دانشجو در مقاطع مختلف فارغ‌التحصيل شده و طرح‌هاي پژوهشي متعددي به‌انجام رسيده ‌است. راه‌اندازي روش اندازه‌گيري كمپلمان سرم و روش كازوني براي تشخيص كيست هيداتيك توسط مرحوم دكتر ميردامادي، راه‌اندازي روش ايمونوفلورسانس براي تشخيص توكسوپلاسما و تست نلسون براي تشخيص سيفيليس توسط مرحوم دكتر نظري و روش‌هاي تشخيص آلرژي توسط مرحوم دكتر فيلسوفي برخي از روش‌هايي هستند كه براي اولين بار دركشور توسط اساتيد متقدم گروه معرفي شده و در خدمت جامعه پزشكي قرار گرفته‌اند. راه‌اندازي روش‌هاي تشخيص انواع هموگلوبينوپاتي و تالاسمي توسط دکتر رهبر، روش‌هاي تعيين HLA توسط آقایان دکتر نیک بین و دكتر امير زرگر، بررسي پلي مرفيسم سايتوكاينها توسط دکتر امیر زرگر از جمله مواردي هستند كه توسط استادان متأخر گروه براي اولين بار به جامعه پزشكي كشور ارائه و عرضه شده و در مراكز آموزشي- درماني نقاط مختلف كشور نيز راه ‌اندازي شده ‌است. از سال 1368 گروه ايمونولوژي بصورت مستقل در دانشكده پزشكي به فعاليت خود ادامه مي‌دهد.

در حال حاضر 10 عضو هیئت علمی مشغول به خدمت و حدود چهل دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی (PhD) ایمونولوژی در این گروه مشغول تحصیل هستند. در این دهه تلاش در جهت فراهم ساختن و ارتقائ زمینه های پژوهشی گروه بویژه برای دانشجویان PhD، اعزام اکثریت دانشجویانPhD به فرصت های مطالعاتی در دانشگاه های معتبر خارج کشور و انتشار تعداد قابل توجهی مقالات بین المللی و کتب ایمونولوژی ازدستاوردها و فعالیتهای اعضای هیأت علمی این گروه محسوب می شود.

گروه ايمونولوژي پزشكي دانشگاه علوم پزشکی تهران بر آنست تا قطب علمی آموزش و پژوهش در حوزه ايمونولوژي در پزشکی کشور ایران باشد

آخرین اخبار
تنظیمات پس زمینه