انتشار گزارش طرح تحقيقاتي بين المللي ATLAS با ذكر نام انستيتو كانسر و دكتر پيمان حداد به عنوان هماهنگ كننده كشوري طرح در مجله The Lancet

19 10 1391

گزارش تحقيقاتي بين المللي ATLAS (Adjuvant Tamoxifen: Longer Against Shorter)  با ذكر نام انستيتو كانسر دانشگاه علوم پزشكي تهران و دكتر پيمان حداد به عنوان هماهنگ كننده كشوري اين طرح ایران در مجله  The Lancet منتشر شد. دكتر پيمان حداد استاد و مدير گروه راديوتراپي-انكولوژي دانشگاه علوم پزشكي تهران و هماهنگ كننده كشوري طرح ATLAS (Adjuvant Tamoxifen: Longer Against Shorter)  كه نتايج‌ آن هفته اول دسامبر 2012 در مجله  The Lancet(دومين نشريه بزرگ بين المللي در حوزه پزشكي با فاکتور تاثیر 38.28) به صورت آنلاین منتشر شده است در گفتگو با خبرنگار روابط عمومي دانشكده پزشكي در رابطه با اين طرح اظهار داشت: طرح پژوهشي ATLAS از سال 1996 با مركزيت دانشگاه آكسفورد با مشاركت 36 كشور و در راستاي بررسي مصرف تاموكسيفن به مدت 5 سال یا 10 سال در مبتلايان به سرطان پستان،  طراحي و اجرا شده است. دكتر حداد افزود: اين طرح به سرپرستي پروفسور سر ريچارد پیتو و خانم دكتر ديويس از دانشگاه آکسفورد در 36 كشور اجرا شده كه از سال 1377 با مشاركت اساتید آقایان دكتر دهشيري و دكتر رافت و همكاري خانم دكتر آموزگار هاشمي در انستیتو کانسر و اساتيد بخش هاي راديوتراپي-انكولوژي بيمارستان هاي امام حسين (جرجاني سابق) و شهداي تجريش دانشگاه علوم پزشكي شهید بهشتی در ایران اجرا شده است. وي سابقه همكاري در طرحَABC  با مركز تحقيقات سرطان لندن و نتيجه مثبت تبادل اطلاعات محققان انستيتو كانسر با محققان انگليسي را از علل انتخاب انستيتو كانسر و ايران به عنوان يكي از كشورهاي همكار در اجراي اين طرح دانست و گفت: بيش از 20  هزار بيمار در طرح ATLAS و طرح همتاي آن ATTOM  مورد مطالعه و بررسي درمان ادجوانت كارسينوم پستان قرار گرفتند. عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران خاطر نشان كرد: در مقاله منتشر شده هفته گذشته مجله The Lancet اثر مدت مصرف تاموكسيفن بر روي حدود 7 هزار بيمار رسپتور استروژن مثبت بررسي شد و ساير بيماران در فازهاي ديگر مورد بررسي قرار خواهند گرفت. دكتر حداد ادامه داد: 247 بيمار از ايران وارد مطالعه شدند كه تعداد قابل قبولي مي باشد كه اين بيماران به مدت 5 سال یا 10 سال تاموكسيفن دريافت كردند. کل بیماران به مدت میانگین 8 سال بعد از ورود در طرح مورد پيگيري قرار گرفتند. براي مثال بيماراني در اين طرح هستند كه 15 سال است به انستيتو مراجعه مي كنند. مدير گروه راديوتراپي –انكولوژي دانشگاه علوم پزشكي تهران خاطر نشان كرد: تمام اين بيماران در طول مطالعه تاموكسيفن رايگان دريافت مي كردند که از سوي مركز تحقيقات باليني دانشگاه اكسفورد ارسال و نيز فرم رضايت نامه بيماران به فارسي ارائه  مي شد. هماهنگ كننده كشوري  طرح بین المللی ATLAS در ايران اظهار داشت: نتايج طرح نشان داد مصرف تاموكسيفن تا 10 سال در خانمهای با گیرنده استروژنی (ER) مثبت، مرگ و مير ناشي از سرطان پستان را تا حد قابل توجهی كاهش مي دهد و عوارض ناشي از آن  مانند سرطان رحم و آمبولي ريه ناچيز است. وي تصريح كرد: مصرف تاموكسيفن تا حدودي سكته هاي قلبي را نیز كاهش مي دهد از اين رو مزاياي اين دارو بيش از معايب و مضرات آن است. دكتر حداد سرطان پستان را شايع ترين سرطان در زنان دانست و گفت: در سال حدود 3 هزار بيمار جديد براي درمان به بخش رادیوتراپی-انکولوژی انستيتوكانسر مراجعه مي كنند که بيش از يك چهارم آنها را مبتلايان به سرطان پستان تشكيل مي دهند. از اين رو و با توجه به آمار بالاي بيماران داده هاي اين طرح گام بزرگي در كاهش مرگ و مير ناشي از سرطان پستان خواهد بود. دكتر حداد افزود: در راستاي هماهنگي هاي بيشتر با با مركز تحقيقات باليني دانشگاه اكسفورد جلساتي به فواصل منظم با حضور هماهنگ كننده هاي كشوري و مسئولين اصلي طرح انجام مي گرفت كه اين طرح در نوع خود طرحی بسيار بزرگ در حوزه بيماري سرطان پستان است. اين طرح پژوهشي  5 دسامبر 2012 در مجله  TheLancet به صورت آن لاين منتشر و در همان روز در كنفرانس كانسر پستان سان آنتونيوي آمريكا از بزرگترين كنفرانس هاي بين المللي مربوطه ارائه شد. گفتني است نام دكتر پيمان حداد و انستيتو كانسر دانشگاه به علت هماهنگی کشوری طرح و تعداد بالای 200 بيماران مورد مطالعه از ایران جزو مولفین طرح ذكر شده و مشارکت بقیه همکاران در انتهای مقاله با ذکر نام مورد سپاس قرار گرفته است. نتايج طرح ATLASتحت عنوانLong-term effects of continuing adjuvant tamoxifen to 10 years versus stopping at 5 years after diagnosis of oestrogen receptor-positive breast cancer: ATLAS, a randomised trial در سایت مجله The Lancet (انتشار آنلاین 5 دسامبر 2012) و از طريق كتابخانه ديجيتال دانشگاه علوم پزشكي تهران و آدرس SinceDirect و Elsevier قابل دسترس مي باشد. علاقه مندان با مراجعه به آدرس هايhttp://www.ctsu.ox.ac.uk/research/mega-trials/atlas  و  http://www.sciencedirect.com/science/journal/aip/01406736 میتوانند به اطلاعات مورد نظر دسترسی پیدا کنند.

منبع:گروه رادیوتراپی دانشکده پزشکی

سوال